JAK VYBRAT SPRÁVNÝ ZMRZLINOVÝ STROJ?

Když do Vaší provozovny začnete vybírat nový stroj na točenou zmrzlinu, většinou se jedná o dlouhodobý proces. Ať už začínáte, nebo jste ostřílený matador, je potřeba dobře zvážit pro a proti jednotlivých nabídek. V tomto článku se dozvíte užitečné tipy, které Vám možná ušetří nejen starosti, ale zejména i peníze.
mceclip1-2

Točená zmrzlina je Český fenomén. Na světě nenajdete moc zemí, které by v prodeji točené zmrzliny byly větší velmoc, než Česká republika.

Láska k Točené zmrzlině je v nás zakořeněna stejně hluboko jako láska k pivu.

Pokud jste pevně rozhodnutí prodávat točenou zmrzlinu, je dobré mít připravené místo, kde jí budete prodávat. Myšleno lokaci. Dobrá lokace je taková, kde je rušno a je tam možnost se připojit k inženýrským sítím.

Zejména pak k pitné vodě a elektřině. Zde platí, že pokud to myslíte vážně, je potřeba 400V a krom vody a elektřiny budete potřebovat i splaškovou kanalizaci.

OK, máte místo, o kterém si myslíte, že je to pravé. Ale co dál? Jasně - potřebujete správný zmrzlinový stánek, které na to Vaše místo posadíte. Pokud máte i stánek, je potřeba vybrat zmrzlinový stroj.

Zmrzlinový stroj, to přece nemůže být takový problém, říkáte si... Otevřete si Google a začnete hledat.

Najednou ale zjistíte, že se na trhu nabízí nepřeberné množství strojů, Italské, Čínské, gravitační, nášlehové, na prodej i na pronájem....

Každý prodejce píše, že jeho stroj je nejlepší, ale je tomu skutečně tak? Variant je mnoho, ale která je ta správná? 

 

Lunek produkt foto -0013 

Naše společnost provozuje již 15 let rozsáhlou síť 150 zmrzlinových stánků po celé republice. Jelikož si myslíme, že o zmrzlině něco víme, rozhodli jsme se Vám výběr stroje malinko ulehčit: 

 

Chci prodávat Točenou zmrzlinu!

 

1. Země původu až na prvním místě!

Počkat, není to přísloví jinak? Neříká se, že v obchodě jsou peníze až na prvním místě? NE" ve světě zmrzliny jsou peníze až na DRUHÉM místě....

Na tom PRVNÍM je země původu....Pokud chcete kvalitní hodinky, pravděpodobně sáhnete po modelu, který vyrábí Švýcarští mistři hodináři, pokud budete chtít špičkovou elektroniku, téměř s jistotou se obrátíte na nějakého Japonského výrobce, když budete chtít opravdu dobré sportovní auto, Vaše zraky se pravděpodobně upřou na Německé a Italské výrobce.

Poslední jmenovaná země je pak kolébkou těch nejlepších výrobců zmrzlinových strojů. Jak na kopečkovou, takzvanou Hard, tak i na Točenou, takzvanou Soft zmrzlinu. Možná Vás může napadnout, proč to tak je? Italové mají zmrzlinu zakódovanou v genech stejně tak, jako je to v případě kávy. Mají k řemeslu vztah a dávají mu to, co skutečně potřebuje. 

 

Ano, na první pohled to tak skutečně je - Čínské stroje jsou oproti Italským o nezanedbatelné částky levnější. Jenže z důvodů popsaných výše mají malou mizernou produkci zmrzliny, nemají nášleh, nemají výkon.... to jsou všechno aspekty, které budou Vaše budoucí zákazníky spolehlivě odhánět z Vašeho stánku nebo cukrárny. Takto zklamaní zákazníci si jen velmi těžko najdou cestu zpět. 

2. A vyplatí se mě ten drahý Italský? 

tecnologia-02-produzione

Rozhodně! Rozhodnutí o podnikání ve zmrzlině člověk většinou nedělá lusknutím prstu a stejně tak rozhodnutí nedělá na pár dní.

Kvalitní zmrzlinový stroj je alfa a omega schopnosti v byznysu s točenou zmrzlinou uspět. Pokud na začátku nemáte možnost investovat statisíce do zcela nového zmrzlinového stroje, je zde možnost nákupu stroje repasovaného italského od prověřených dodavatelů.

Je to vždy rozhodně lepší varianta, než za cenu repasovaného stroje pořídit stroj čínský. Ten je zárukou toho, že dané zmrzlinové místo pohřbíte.

Z 15ti leté zkušenosti víme, že ve většině případů, kdy zákazník pořídí stroj čínský a má trošku dobré místo, hned další sezónu kupuje stroj italský. Jde primárně o výkon a o to, že kvalita zmrzliny je díky moderní technologii a použitým komponentám na zcela jiné úrovni. 

3. Koupit nebo pronajmout když je rozpočet napnutý?

Pronájem stroje se může jevit jako velmi výhodná varianta. Nicméně k pronájmu se většinou nabízejí pouze stroje čínské a ještě za podmínek, že budete odebírat zmrzlinovou směs od pronajímatele. Zde je to však hlavně výhodné pro pronajímatele, protože čínské stroje povětšinou nemají nášlehová čerpadla a tím pádem marži, kterou byste jako provozovatel měl generovat realizuje pronajímatel, protože Vám dodá mnohem více surovin.

Zde platí, že u stroje bez nášlehu je náklad na jednu porci cca o 100 vyšší než u stroje s nášlehovým čerpadlem. Otázka tedy zní - chcete vydělávat vy, nebo chcete aby vydělával Váš pronajímatel stroje a dodavatel surovin? 

Samozřejmě, že se dá najít dodavatel, který Vám pronajme italský stroj, nicméně zde se cena měsíčního pronájmu pohybuje okolo 25.000,-Kč za měsíc a to je při plné sezóně téměř cena staršího repasovaného stroje. Takový se dá od prověřeného dodavatele pořídit již od cca 200.000,-Kč. 

Jednoznačná rada tedy je - než živit pronajímatele, raději zvolit starší repasovaný italský stroj a případně se domluvit s dodavatelem na splátkách. 

4. Peníze nejsou problém, kupujeme nového Itala

Nyní už víme, že jít cestou jinou než Italskou je problém. Googlíme tedy dodavatele italských strojů. I mezi těmi jsou však rozdíly. Na českém trhu aktuálně působí 3 značky, které stojí za úvahu. Jen jedna z nich se však soustředí pouze na stroje na Točenou Zmrzlinu. Tou značkou je tradiční značka z průmyslového italského severu, z kolébky zmrzlinových technologií, z Italského Bergama. Gel-Matic. V čem je Gel-Matic jiný než zbylé dvě značky? Jedná se zejména o inovace, které již dlouhé desetiletí přináší do světa strojů na točenou zmrzlinu. Né, že by ostatní italští výrobci dělali špatné stroje, to rozhodně ne. Jde o to, že pokud má výrobce ve svém portfoliu stroje na točenou zmrzlinu, stroje na kopečkovou zmrzlinu, pasterizátory, cukrářské stroje, šlehačkovače, zcela logicky nemůže dát takový důraz na technologické inovace pouze v jednom segmentu.

 

Gel-Matic jde od začátku jinou cestou. Vyrábí pouze stroje na Točenou zmrzlinu a v tom je nejlepší. Použité technologie v jejich strojí ostatní italští výrobci nasazují až s několikaletým zpožděním. 

Výběr ze sortimentu značky Gel-Matic je široký a z nabídky si vybere asi každý zákazník. Od jedno-pákových pultových strojů až po pěti-pákové inovativní stroje s obřím výkonem. Zde je potřeba jasně definovat dlouhodobý horizont směřování Vaší nové provozovny. Pokud chcete stroj do malé cukrárny, je zde pro Vás připraven stroj z nové řady strojů Gel-Matic Giotto, jedná se o unikátní druh zmrzlinového stroje, který lze snadno zastavět mezi barové zařízení. Nejprodávanějšími stroji jsou pak jednoznačně stroje tří-pákové a pěti-pákové. Jedná se vždy o víceokruhové stroje s nášlehem zubovými čerpadly. Výkon strojů je zde od 400 porcí za hodinu ve dvou příchutích plus mix, nebo ve třech příchutích + mix

 

S požadavkem na dodání Vašeho nového stroje se můžete obrátit na společnost ICE invest, která v současné době na český trh prodává desítky strojů Gel-Matic ročně a současně je jejich největším uživatelem v EU. 

 

5. co servis, zaškolení a záruka?  

Servis a následná péče je při výběru dodavatele možná stejně důležitá jako samotná kvalita stroje. Představte si situaci, že máte zmrzlinový stroj a protože to je stroj, může se porouchat. Naprosto stejně jako třeba drahé auto. Je to problém, ale je potřeba mít jištění v podobě dostupného, kvalitního a rychlého servisu. Protože situace, kdy se stroj porouchá před hezkým víkendem a servis Vám oznámí, že přijede až v dalším týdnu se rovná ztrátě v desítkách tisíců Korun. Při výběru stroje je potřeba zjistit servisní zázemí dodavatele, zda má v případě problému servisní stroj, zda je ochotný přijet na zásah o víkendu, zda drží veškeré náhradní díly skladem. Toto všechno jsou aspekty, které rozhodují, zda se Vám bude dařit a nebo ne.

Společnost ICE invest je prověřeným partnerem, který aktuálně servisuje stovky zmrzlinových strojů Gel-Matic


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz